Остання редакція: 2019-05-24
Анотація
В Україні за підтримки ЄС започатковано проект "Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні" для популяризації серед виробників географічних зазначень, значення їх захисту, реєстрації, впливу на виробників. В Фейсбуці діє сторінка «Geographical Indications in Ukraine/Географічні зазначення в Україні». Мета проекту - консультаційна та технічна підтримкою реєстрації geographical indications (GI), а безпосередньо ініціаторами реєстрації повинні виступати асоціації виробників.
За останні три роки в Україні відбулися помітні зрушення щодо формування ринку географічних зазначень. Цьому сприяють створення відповідних асоціацій виробників аутентичних продуктів.
Першою була зареєстрована 31.08. 2018 р. Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів, створена з метою управління географічним зазначенням "гуцульська овеча бриндзя". Потім 27.02.2019 р. відбулися установчі збори Асоціації виробників мелітопольської черешні, що дає підстави для реєстрації географічного зазначення "мелітопольська черешня". В 2018 р. було зареєстровано Асоціацію карпатських ватагів, створену з метою управління географічним зазначенням "гуцульська коров'яча бринза". В лютому 2019 р. створено Асоціацію виноградарів та виноробів "Придунайська Бессарабія" , що опікуватиметься реєстрацією та контролем географічних зазначень щодо вина, першим з яких стане вино з географічним зазначенням "Ялпуг". 12.02.2019 р. в Херсоні відбулася установча конференція Асоціації виробників херсонського кавуна. Сім організацій-засновників представляють баштанництво, експортну діяльність і науково-дослідну сферу. Тобто, географічні зазначенн в сучасній Україні – це стимул який можна реалізувати.В ЄС існує три варіанти маркувань GI, а саме: PDO (protected designation of origin) - захищене вказівку місця походження, PGI (protected geographical indication) - захищене географічне зазначення і TSG (traditional specialities guaranteed) - гарантія традиційності [3].
Асоціації виробників планують зареєструвати два PDO для сирів (гуцульської овечої бриндза і гуцульської коров'ячої бринзи), два PDO для фруктів і овочів (херсонський кавун і мелітопольська черешня), два PGI і два PDO для вин, одне - для алкогольного напою, а також PGI для меду. Заявка на реєстрацію "гуцульської овечої бриндза" вже подана, незабаром подадуть заявку на реєстрацію "гуцульської коров'ячої бринзи". Асоціація виробників бессарабських вин планує зареєструвати вино з району озера Ялпуг.
В Україні зараз процедура реєстрації та набуття прав на кваліфіковане зазначення походження товару має два рівня. На першому відбувається реєстрація кваліфікованого географічного походження товару в Укрпатенті асоціаціями виробників, юридичними особами з наданням свідоцтва з безстроковим терміном дії. На другому по заявці конкретного виробника, який знаходиться в зазначеному географічному місці (наприклад, вирощує кавуни в Херсонській області), відбувається набуття права на використання вже зареєстрованого кваліфікованого зазначення з наданням свідоцтва терміном дії до 10 років. Це дозволяє виробнику маркувати свою продукцію відповідним позначенням, але не може надавати іншим особам ліцензії на використання зареєстрованого позначення.
Обов'язковою умовою для продуктів, що претендують на PDO, є проведення сенсорного аналізу. Він також може бути опціональним і для продуктів, що претендують на PGI.